KRENTENBAARD

TER INFO

Beste ouders/verzorgers,

Er heerst krentenbaard op school. Krentenbaard is besmettelijk en wij vragen u dan ook om uw kind goed in de gaten te houden. Hieronder staat uitgelegd wat het is en hoe u het kunt herkennen.

KRENTENBAARD

Wat is het?

Krentenbaard of impetigo is een besmettelijke aandoening van de huid die veroorzaakt wordt door de stafylokok of streptokok bacterie. Door de infectie ontstaan rode plekken, blaasjes met geel vocht en geelbruine korstjes. De infectie komt meestal in het gezicht voor rond de neus of mond, vandaar de naam krentenbaard. De infectie kan ook op andere plaatsen optreden. Krentenbaard komt geregeld voor.

Waar en hoe kan je het oplopen?

Mensen kunnen besmet raken door direct contact met krentenbaard-plekken van een ander. Dat gebeurt vooral bij kinderen (veel lichamelijk contact). Ook kan de bacterie door krabben op de handen komen en zo op bijvoorbeeld speelgoed terechtkomen. Daardoor kunnen andere kinderen besmet raken. Door krabben kunnen de kinderen zichzelf ook opnieuw besmetten. Mensen kunnen ook door indirect contact besmet raken. Veel mensen dragen de bacterie namelijk bij zich zonder ziek te zijn. De bacterie zit in de neus, keel of op de huid. De bacterie kan door hoesten en niezen in de lucht terechtkomen.

Ziekteverschijnselen?

De ziekte begint met rode vlekken of bultjes op de huid. De bultjes worden blaasjes waarin gelig vocht zit. Als de blaasjes open gaan ontstaan natte plekjes en geelbruine korstjes. De plekjes kunnen zich snel uitbreiden. Op de plaats van de blaasjes en korstjes kan de huid pijnlijk zijn en jeuken.

Na besmetting duurt het één tot drie dagen voordat er verschijnselen van krentenbaard optreden. Herkent u de ziekteverschijnselen neem dan contact op met uw huisarts of vraag een antibioticazalf en/of het desinfecteren van de huid (bijvoorbeeld Povidon, Jodium of chloorhexidine

Ieder kind heeft beweegtalent

Stichting Openbaar Onderwijs Oost-Groningen (SOOOG) heeft met “BeweegTALENT” een doorlopend project op al haar basisscholen. De organisatie en uitvoering van dit naschoolse aanbod (NSA) is in handen van een sportcoach van Huis voor de Sport Groningen (HvdSG).

SOOOG MAGAZINE 2021 - FEBRUARI

Wij zijn ontzettend trots op alle mooie ontwikkelingen die wij zien. Zonder al ons personeel dat op het moment van schrijven heel druk is met het vormgeven van afstandsonderwijs en noodopvang, zouden die ontwikkelingen niet mogelijk zijn. Het geeft ons vertrouwen dat we met elkaar de toekomst g…